Gebruikerstip 3 (april 2001)

Netwerken worden steeds populairder,om met een groep een spel tegen elkaar te spelen, om internet voor iedereen in een gebouw beschikbaar te maken, maar ook om informatie die voor iedereen beschikbaar moet zijn, ook direct beschikbaar te maken of om centraal de gebruikers en hun rechten op het netwerk te administreren. Netwerken kunnen een server hebben die als distributie-centrum is opgesteld, maar dat hoeft niet,een netwerk kan ook bestaan uit een cluster gebruikers die regelmatig informatie van elkaar moeten hebben (zoals bijvoorbeeld de zogenaamde peer-to-peer-netwerken). Kortom een netwerk biedt vele mogelijkheiden. Bij het bespreken van deze mogelijkheden, zijn er verschillende invalshoeken mogelijk, en dit kost al wat uitleg. Daarom is artikel opgesplitst in 3 delen, de komende 3 maanden zullen wij deze delen publiceren. De delen zijn de volgende:


Deze maand deel 1, de hardware:

Wat betreft hardware zijn er op het moment meerdere vormen beschikbaar. De te kiezen vorm is over het algemeen afhankelijk van uw budget, maar ook van de hoeveelheid data die er verstuurd gaat worden over uw netwerk. Het spreekt voor zich dat u niet de snelste netwerkvorm nodig hebt als u alleen maar print via uw netwerk, dit genereert zo weinig verkeer op een zodanig incidentele wijze dat het überhaupt de vraag is of het de moeite waard is om een netwerk aan te leggen, een printer-switch is waarschijnlijk al voldoende in dit geval. De keuze in netwerken varieert op dit moment van 10Mb/s. Tot meer dan 1Gb/s. Dit staat voor het volgende: Netwerk verkeer wordt gerekend in bits, niet in bytes. En aangezien 1 byte uit 8 bits bestaat, moet je, om de snelheid in megabytes te bepalen dus delen door 8. Dit komt dus bij de traagste variant neer op ongeveer 1Mbyte per seconde. Dit is inderdaad een waarde die niet gedeeld is door 8, maar aangezien er, om informatie over een netwerk te versturen ook een codering van de gegevens en een foutcontrole nodig is, zal dit vrij dicht in de buurt komen van de snelheid die u daadwerkelijk haalt uit deze kaart.

De 10Mb/s. Kaarten hebben 2 aansluitmogelijkheden: UTP en BNC. UTP staat voor de netwerkkabel die bestaat uit een 8-aderig snoer met daaraan een RJ-45 stekker; een soort van telefoonstekker. Deze variant wordt ook toegepast bij de 100Mb/s. Kaarten en bij enkele modellen van 1 Gb/s. De variant BNC is de oudere dit is het zogenaamde coax-snoer (tv-antenne-kabel). Deze variant is ondertussen schreeuwend duur aan het worden, aangezien hij bijna niet meer te koop is. Een goedkoop alternatief: gebruik inderdaad tv-coax in plaats van speciale kabel, de weerstand van het snoer is niet dezelfde, maar dat maakt relatief weinig uit. Zolang de te overbruggen afstanden niet al te groot zijn (max. ongeveer 100m), werkt dit uitstekend. Het voordeel van BNC boven UTP is dat je een netwerk tussen meerdere computers kunt aanleggen zonder tussenkomst van een switch of hub (een switch is een soort van schakelaar dat verkeer van de verzender naar de ontvanger stuurt, een hub stuurt verkeer van de verzender naar allen, en alleen de ontvanger doet hier wat mee). Het voordeel daarvan is dat je, als je computers in een gang zou hebben staan met, je slechts 1 lange kabel met een paar t-stukken ertussen hoeft te leggen. Het is echter met BNC ontzettend oppassen dat de kabel goed getermineerd is (afgesloten met een afsluitstuk: terminator), doet u dit niet goed, dan werkt het hele netwerk niet. Hiermee komen we dan meteen op de voordelen van een UTP-netwerk: de kabel is gekoppeld tussen pc en hub, mocht dit niet zo zijn, dan is het netwerk voor andere pc's nog steeds te bereiken, en is het dus niet zo zoals bij BNC dat het hele netwerk niet meer werkt. Bovendien is UTP sneller, omdat het minder storing genereert en is het bovendien minder storingsgevoelig en kan het ook nog eens langere afstanden zonder problemen aan. Dit is dan ook duidelijk het netwerk dat nu in de toekomst veel gebruikt wordt. Daardoor is het netwerk-materiaal voor een UTP netwerk nu ook relatief goedkoop. Bovendien kan u, mits uw netwerk goed gelegd is ook in de toekomst voort, aangezien er ook al 1 Gb/s. Kaarten met aansluiting voor UTP bestaan. Hierbij moet u dan wel opletten dat alle 8 de aders ook aangesloten zijn en de kabel minstens cat 5 is (dat is een snelheids-certificering) en liefst ook afgeschermd is door een metalen mantel die straling van buitenaf tegenhoudt.

Op dit moment zijn 100 Mb/s. Kaarten relatief goedkoop, ze zijn ongeveer even duur als de 10 Mb/s. kaarten en dus zijn ze in verhouding de betere koop. En ook de hub's en switches zijn betaalbaar. Dus als u nu over een netwerk denk, is dat waarschijnlijk de beste koop. Er is nu ook al 1 Gb/s. Netwerk mogelijk, maar deze variant is nog vrij duur en wordt vooral gebruikt voor grote bedrijven met grote servers die veel netwerken tegelijk moeten ondersteunen. Deze 1 Gb/s. kaarten vragen namelijk al zoveel bandbreedte van uw pc, dat een normaal pci slot eigenlijk al niet meer volstaat. Om alle snelheid die deze kaarten bieden te kunnen benutten, moet u 64 bits 33 mhz of 32 bits 66 mhz sloten gebruiken, zoals die in servers zitten. De snelheidswinst die gigabit-ethernet levert is dan ook niet een factor 10 groter dan de snelheid die 100 megabit ethernet levert, het snelheidsverschil tussen de 2 varianten is door de overhead van het netwerkprotocol ongeveer een factor 6. Op dit moment zal gigabit-ethernet voor de meeste mensen dan ook geen serieuze optie zijn.

Als bijlage staan hieronder nog de methoden waarop de aders van een UTP-kabel volgens protocol moeten worden aangesloten in een netwerk met 2 computers en in een netwerk met meerdere computers.


rj45_stekker
netwerk

cross-cable
TX+
1
wit/oranje TX+   TX+ 1 wit/oranje 3 RX+
TX-
2
oranje TX-   TX- 2 oranje 6 RX-
RX+
3
wit/groen RX+   RX+ 3 wit/groen 1
TX+
 
4
blauw       4 blauw 4
 
 
5
wit/blauw       5 wit/blauw 5
 
RX-
6
groen RX-   RX- 6 groen 2
TX-
 
7
wit/bruin       7 wit/bruin 7  
 
8
bruin       8 bruin 8  

Voor een normaal netwerk is de pinout zoals in de eerste tabel staat; het komt er natuurlijk gewoon op neer dat je beide kanten op dezelfde manier aansluit (dus pin 1 aan 1, 2 aan 2 enz.), het is echter wel handig om hierbij een protocol te volgen, zodat eventuele fouten later makkelijker op te sporen zijn en bij een verandering aan uw netwerk duidelijker is hoe het aangelegd is en waar er iets fout zou kunnen gaan of iets veranderd moet worden. Voor een verbinding tussen 2 computers (direct) is een cross-cable voldoende, de pinout moet dan zo zijn zoals in de tabel is aangegeven, hierdoor is een hub dus niet nodig, maar het is niet mogelijk om meer dan 2 pc's op deze manier met elkaar te verbinden.



home