In tip 12 had ik al het een en ander geschreven over consumenten rechten in de digitale wereld. In deze tip het vervolg van dat verhaal, maar ondertussen is het hele verhaal iets minder theoretisch geworden. Zowel in de wetgeving als in de technische praktijk is er ondertussen een behoorlijke "vooruitgang" geboekt in dit opzicht. Deze tip richt zich op de EUCD (European Digital Copyright act) en vooral op het Palladium project dat onder andere ondersteund wordt door Intel en Microsoft.
Zoals de Verenigde Staten de DMCA (Digital Millenium Copyright Act) heeft, heeft Europa nu haar EUCD. In principe is de EUCD vrijwel gelijk aan de DMCA, maar het verschil zit hem in het feit dat de EUCD geen zogenaamde "opts-out" (uitzonderingen) bevat. De uitzonderingen worden in de EUCD niet gespecificeerd, maar de keuze hierin wordt aan de verschillende lidstaten gelaten. Dit betekent dus dat Europa welliswaar één EUCD heeft, maar dat deze per lidstaat andere uitzonderingsregels kent. Dit is gedeeltelijk een positief resultaat te noemen, aangezien overheden nogmaals goed naar de consequenties van deze wet kunnen kijken en daarna de uitzonderingen kunnen aangeven, maar het blijft natuurlijk een vreemd gegeven dat het auteursrecht op digitale bronnen anders moet zijn dan het auteursrecht op niet-digitale bronnen (deze laatsten vallen immers gewoon onder de auteursrechten wetten en regels, waarom zouden digitale bronnen hier niet onder kunnen vallen?).
Het hele principe van een speciale regeling voor digitale bronnen op het gebied van auteursrechten lijkt überhaubt ingegeven door de belangen van grote bedrijven (zoals de film en video en cd-industrie), die bang zijn inkomsten mis te lopen door roofcopieën. Helaas lijkt het er echter op dat de waarschuwingen van mensen als Alan Cox (voor degenen die nog nooit van de man gehoord hebben: klik hier, voor meer info via Google) totaal zijn genegeerd, zowel door politici als door mensenrechten activisten en consumentenbonden. De vraag die nu rest is wat deze wetgeving in de praktijk gaat betekenen....
Het antwoord hierop zal niet lang op zich laten wachten; nu al is Microsoft bezig met de ontwikkeling van
een nieuw besturingssysteem, met als project naam "Longhorn". In deze nieuwe Windows zal het "veiligheidsconcept"
"Palladium" een belangrijke rol gaan spelen. Palladium, dat in meer detail
hier wordt besproken, is een systeem dat ontwikkeld wordt/is om de rechten op digitaal
materiaal te beschermen. Het houdt volgens Microsoft echter veel meer in, en zal ook virussen buiten houden,
spam mail (ongewenste e-mail) buiten de deur houden en gewoon de wereld een betere plaats om te leven maken.....
Laat duidelijk zijn dat het grootste deel van dit verhaal natuurlijk gewoon een loze marketing kreet is,
aangezien het vrij onmogelijk is dat een systeem dat digitale rechten beheert tevens een e-mail filter kan zijn.
Slashdot.org gaat hier
dieper in op de "mogelijkheden" van dit systeem.
Palladium moet gaan werken in een hard- software systeem waarbij digitaal getekende gegevens die u op uw pc wilt gebruiken, een aanvraag plegen bij een zogenaamde "vertrouwde server" (waarschijnlijk een onder beheer van een firma geheten Microsoft) die vervolgens uw aanvraag autoriseert en u dan het gevraagde bestand laat openen. Om dit systeem waterdicht te krijgen is er wel een koppeling tussen de hard- en de software nodig. Dit houdt in dat in principe alle datastromen in uw pc ook gecodeerd moeten gaan worden, aangezien dat "afluisteren" onmogelijk moet maken. Daarvoor heeft het conglomeraat dat achter dit idee staat het concept van de "Fritz-chip" verzonnen (de Fritz chip heeft zijn naam te danken aan de Amerikaanse senator Fritz Holling van South Carolina die heel goed is in het behartigen van de belangen van de in Californie gevestigde film- en platen-industrie). Deze chip moet alle verkeer in uw pc vanaf het moment van opstarten coderen; als u dit systeem in actie wilt zien, dan kunt u al een voorproefje krijgen: de X-Box, de spelcomputer van Microsoft, is al uitgerust met een dergelijk systeem.
Wie willen dit systeem nu eigenlijk? Het antwoord daarop is simpel: de bedrijven die de media in handen hebben, de zogenaamde "content-providers". Dit zijn dus de grote Hollywood studio's, de cd-industrie en bedrijven als Microsoft die dit zien als een gouden kans om iedereen aan hun besturingssysteem te binden, aangezien zij, zoals het er nu naar uit ziet, de enigen zijn die de de software kunnen en mogen schrijven die loopt op met een Fritz-chip beveiligde hardware. De positie van Microsoft is in deze extra gunstig, aangezien zij straks midden tussen de aanbieders en de afnemers zitten (lees: zij zijn de schakel tussen de film aanbieder en u als kijker), waardoor ze aan biede kanten veel kunnen verdienen en beide partijen effectief hun wil op kunnen leggen.
Wilt u, als consument, dit systeem wel? In vele opzichten ziet het verhaal er natuurlijk mooi uit, u krijgt een betere, veiligere digitale wereld voorgespiegeld. De vraag is echter of dit ook technisch waar gemaakt kan worden, Microsoft staat immers niet bekend om het afleveren van probleemloze software. Er is bovendien een punt dat nergens wordt genoemd: Privacy! Het hele Palladium concept houdt namelijk ook in dat u effectief het beheer van uw pc uit handen geeft. Immers Microsoft zal het beheer over uw pc gaan claimen (zoals ze al gedaan hebben via de mediaplayer). En afgezien daarvan: de manier waarop gecontroleerd wordt of u wel bepaalde bestanden mag openen op uw pc, moet worden gecontroleerd aan de hand van, over u opgeslagen persoonsgegevens.
De vraag die rest is: wat nu? Wat kunt u als consument doen om deze ontwikkeling tegen te gaan? U moet
allereerst natuurlijk weten dat dit gebeurt. Het feit dat u dit artikel leest (en tot hier bent gekomen)
is al een indicatie dat u zich zeker zorgen maakt over dit soort ontwikkelingen.
Wat betreft acties zijn er op dit moment helaas echter niet zo gek veel dingen die u kunt doen. U kunt in iedere
geval wel de consumentenbond, een nationale politicus of zelfs een Euro-parlementarier aanschrijven over dit
gegeven, aangezien wel duidelijk is dat er een boel kennis mist op dit vlak bij de mensen die de beslissingen
nemen. Er zijn verder enkele sites waar u meer informatie kunt vinden, maar ook uw stem kunt laten horen,
zoals Eurolinux,
of de website van de Electronic Frontier Foundation.
Een van de belangrijkste manieren waarop u natuurlijk kunt aangeven dat u het niet eens bent met deze manier
van werken is het niet meer gebruiken van producten van de hier genoemde fabrikanten. U zou er bijvoorbeeld
over kunnen denken om af te stappen van Microsoft software en over te stappen op bijvoorbeeld
Linux, of om als u een nieuwe pc wilt, een Apple te kopen.
Als u een nieuwe pc koopt, let dan wel op het volgende: De meeste fabrikanten leveren standaard een versie van
Windows mee, dus als u dat niet wilt, vraag dan eerst of u dezelfde pc ook zonder Windows kunt krijgen
(met een korting uiteraard) en ga anders naar een bedrijf dat pc's op maat bouwt en zeker zonder een
besturingssysteem of met een ander besturingssysteem kan leveren.
Heeft u nog vragen, op- of aanmerkingen? Ons e-mail adres werkt nog steeds!