Gebruikerstip 2 penguin


Linux is een besturingssysteem waarover steeds meer te doen is. Linux is een besturingssysteem net als bijvoorbeeld Windows van Microsoft of BeOs van Be. Het verschil tussen Linux en de andere genoemde besturingssystemen is dat de andere systemen ontwikkeld zijn door een bedrijf (wat dus ook eigenaar is van dat programa) en Linux is ontwikkeld door zeer veel verschillende mensen vanuit de hele wereld die samenwerken op haast Communistische grondslag: ik programmeer een stukje voor jou en jij een stukje voor mij. Maar waarom zou linux een goed alternatief zijn voor uw huidige besturingssysteem?

Allereerst is Linux "Public Domain" software die valt onder een "Public License". Dit houdt in dat Linux van iedereen is, niemand kan dus claimen de eigenaar te zijn van de broncode (de texten/ programmering waarop Linux gebaseerd is). Deze code en dus ook het eigenlijke programma (dat is de broncode die gecompileerd/ omgezet is naar machinetaal) door iedereen gratis te gebruiken is. Dit is een voordeel omdat het betekent dat het legaal is om Linux op je computer te hebben draaien, dit in tegenstelling tot Windows dat zeer vaak illegaal gecopieerd en gebruikt wordt.

Bovendien is Linux, doordat de broncode bekend is, een erg stabiel besturingssysteem. De langst draaiende computers ter wereld draaien op een Linux-achtig systeem. Vastlopers zijn onder Linux dus eerder uitzondering dan regel.

Linux is platform-onafhankelijk; dit houdt in dat Linux in principe op ieder type computer draait. En er bestaan dan ook al Linux varianten voor computertypes zoals pc (x86 processor), Apple (Motorola processor), Atari, Amiga tot aan de grootste multi-processor supercomputers. Hierdoor is het mogelijk om op al die verschillende apparaten dezelfde applicaties te draaien die dus ook precies hetzelfde werken.

Wat spreekt er dan eigenlijk nog tegen Linux? Gebruiksvriendelijkheid! Het probleem is dat Linux in eerste instantie is ontwikkeld voor en door programmeurs. En programmeurs houden van toets-commando's. Helaas betekent dit wel dat je een boel commando's uit je hoofd moet leren en als je niet dagelijks vele uren achter de computer doorbrengt is dat geen optie. Maar er is hoop! Zo langzamerhand is men gaan inzien dat ook niet programmeurs graag van Linux gebruik maken, mits er maar een eenvoudige manier is om het systeem te bedienen. Hiervoor is de graphische desktop ontwikkeld; dit is een soort Windows "look-a-like" om meer overzicht te geven in het werken met het Linux-systeem. De bekendste versie hiervan is de KDE desktop.

Linux is een systeem dat het zeker de moeite waard is om er een keer naar te kijken. Installeer het bijvoorbeeld eens naast Windows op uw systeem in een zogenaamde "dual-boot" (2-voudige opstartmogelijkheid) op uw pc! Het is zeker de moeite waard. Vooral de volgende pakketten zijn voor de beginner begrijpelijk:

Corel Linux, te verkrijgen op: linux.corel.com Corel Linux heeft een zeer eenvoudige installatieprocedure en detecteert zelf vrij veel hardware op en aan uw pc. De desktop lijkt erg op Windows en de bediening is intuitief. Vooral in combinatie met een office pakket zoals bijvoorbeeld Staroffice van Sun (te verkrijgen op www.sun.com) is het een zeer krachtige kantooroplossing. Ook in een netwerk is dit pakket een zeer eenvoudige oplossing die goed samengaat met Windows pc's. Mensen die meer willen, zoals bijvoorbeeld cd's branden moeten dit pakket echter niet hebben.

Mandrake Linux, te verkrijgen op: www.mandrake.com is, als u cd's wilt gaan branden een betere oplossing. Dit ook omdat Mandrake een betere hardware detectie heeft en daardoor standaard meer apparaten zel kan installeren. Bovendien levert Mandrake al het pakket KOffice mee, dit is een office oplossing voor Linux die ook public domain is. Het nadeel van Mandrake is echter dat een netwerk instellen totaal anders gaat dan op een Windows pc, dus dat zou wat problematisch kunnen zijn.


Nog 1 laatste opmerking: Linux kan niet met alle randapparatuur omgaan. Beruchte probleemgevallen zijn de zogenaamde Win- of Lin- modems. Dit zijn interne modems die niet zelf een belverbinding tot stand brengen, maar de processor hiervoor inschakelen. Deze modems zijn nog niet volledig aanstuurbaar vanuit Linux, maar de verwachting is dat dit probleem binnen 6 maanden tot 1 jaar opgelost zullen zijn.



home